Ikke vær redd, det kan være et godt tegn!
Fenomenet «Dunning- Kruger effekten» er basert på artikkelen utgitt i 1999 av psykologene D. Dunning og J. Kruger. De testet forsøkspersonenes logikk, grammatikk og humor, og fant at de som scoret lavest på testene vurderte seg selv til å ha en ekspertise på gjennomsnittet.
Forskerne mente at dette skyldes mangelen på evnen til metakognisjon – evnen til å analysere egne tanker og prestasjoner. «Those with limited knowledge in a domain suffer a dual burden: Not only do they reach mistaken conclusions and make regrettable errors, but their incompetence robs them of the ability to realize it”.
Man tror denne evnen til å overvurdere seg selv skyldes at når man får litt kunnskap innenfor et emne man før ikke kunne noe om, tror at man plutselig er blitt eksperter (kognitiv bias). Man får en illusjon om sin egen overlegenhet og man tror man er bedre enn gjennomsnittsmennesket. Det er først når man virkelig setter seg dypt inn et tema man skjønner hvor komplekst og avansert det kan være, og man skjønner at man har mye å lære.
Det motsatte av «Dunning-Kruger effekten» kalles gjerne «Imposter-syndrome». Dette rammer som oftest mennesker med høy kompetanse innenfor et område. Til tross for at de ofte er suksessfulle mennesker er de overbevist om at det kun er flaks som gjør at de er kommet dit de er i dag, og at de ikke fortjener alt de har oppnådd. De føler seg som «inntrengere», og venter bare på å bli avslørt som inkompetente når som helst. Dette kan nok sees i sammenheng med at når man blir dyktig i et område, skjønner man hvor komplekst dette er, og man innser at det er mye en ikke kan. Rundt 70 % av alle mennesker opplever «Imposter-syndrome» i løpet av livet en gang.
Kort sagt, mindre kompetente mennesker overvurderer sine evner, og mer kompetente mennesker undervurderer dem. Så om du er redd for å bli avslørt for ikke å være dyktig nok, ikke vær redd, da er du nok det 😊
Neste uke: De 5 typene av «Imposter Syndrome»
Kilder:
Comentários